Da Costabuurt Amsterdam De Da Costabuurt is een typische Amsterdamse woonbuurt.

Van oudsher organiseren de bewoners veel zelf, waarbij spelen en ontmoeting belangrijke thema’s zijn. Het Da Costaplein, met bewonersactiviteiten van Da Costa & Co, is een centraal punt in de buurt.

Het Da Costaplein

Het Da Costaplein

De Da Costabuurt heeft veel autochtone bewoners, kleine huizen, veel fietsen, weinig gezinnen en een laag yuppengehalte.

“ We genieten van de buurt. Het Vondelpark, café L'affiche, de voorzieningen aan de Kinkerstraat en dat je zo de Jordaan inloopt! ”
Bewoner buurt
VorigeVolgende

Winkelgebied

1966 opening 1e Dirk van den Broek reisbureau aan de Bilderdijkstraat 126 te Amsterdam.

1966 opening 1e Dirk van den Broek reisbureau aan de Bilderdijkstraat 126 te Amsterdam.

De Bilderdijkstraat is sinds jaar en dag een echte winkelstraat, met grote ondernemingen en veel diversiteit. Het is een brede mooie straat met veel bomen. De straat wordt begrensd door 2 grachten en doorkruist door meerdere straten, waaronder de Kinkerstraat en de De Clercqstraat. De Bilderdijkstraat stamt uit 1878. Leuk detail uit de geschiedenis van de Bilderdijkstraat is dat Dirk van den Broek hier de eerste supermarkt van Nederland opende op de hoek met de Kinkerstraat.

De Clercqstraat

De Clercqstraat ligt zeer centraal ten opzichte van het centrum. De straat ligt tussen de Rozengracht en de Admiraal de Ruyterstraat, hij doorkruist door twee grachten en de Bilderdijkstraat. Er is veel horeca in de straat en het winkelaanbod is divers. De straat is aangelegd op de voormalige Lange Bleekersloot die gelijk met de Rozengracht in 1895 is gedempt. In 1896 reed hier de eerst de paardentram welke in 1902 werd geëlektrificeerd.

Gezien naar de Kostverlorenvaart met het Pastoorsbruggetje.

Gezien naar de Kostverlorenvaart met het Pastoorsbruggetje.

Kinkerstraat

De Kinkerstraat is sinds het begin van de 20ste eeuw het hart van de wijk Oud West. Van oudsher is de Kinkerstraat een grote, gezellige winkelstraat waar veel en allerlei soorten winkels gevestigd zijn. De straat heeft een verzorgingsgebied voor een groot deel van Amsterdam West en Nieuw West. In de loop der jaren zijn er grote verschillen ontstaan tussen het oostelijk deel, het middendeel en het westelijk deel. Hiervoor zijn diverse oorzaken te noemen. De stadsvernieuwing heeft niet overal plaats gevonden.

Ten Katestraat

Ten Katemarkt.

Ten Katemarkt.

In 1912 werd in de Ten Katestraat voor het eerst een officiële dagmarkt gehouden. Er wordt hier nu dagelijks een markt gehouden. Maar er is meer dan alleen markt, achter alle kraampjes liggen vele winkels verscholen. De laatste jaren is er flink geïnvesteerd in deze achterliggende panden, waardoor deze er weer goed uit zien. Door de komst van meer hoogwaardige horeca is er ook in de avonduren meer te beleven.

 

 

 

 

Wij helpen je graag bij het kopen van een huis of het verkopen van een huis in de Da Costabuurt te Amsterdam.

Buurt tips

Café Restaurant de Liefde

De naam ‘De Liefde’ is afgeleid van de kerk ‘De Liefde’ die hier tot 1992 heeft gestaan. Het gebouw waar…

LEES MEER

Kerk De Liefde

Kerk De Liefde (H.H. Nicolaas en Barbara) was gelegen aan de Da Costakade 12. In 1992 werd de oude kerk…

LEES MEER

P.W. Janssenhofje

Tussen de Potgieterstraat en de Kinkerstraat bevindt zich het P.W. Janssenhofje, dat in 1894 in opdracht van de rijke Duitse…

LEES MEER

Bar Berlijn

Waar vroeger café Potgieter zat zit nu Bar Berlijn, een bar in Berlijnse stijl zoals de naam al doet vermoeden….

LEES MEER

Ten Katemarkt

In Amsterdam Oud West is de gezellige Ten Katemarkt gelegen. Je kunt hier terecht voor allerlei producten zoals, bloemen, kaas,…

LEES MEER

Plan West

Het Plan West in Amsterdam werd door de Gemeente Amsterdam gelanceerd in 1922, na de annexatie van de vroegere gemeente…

LEES MEER
ALLE BUURT TIPS