Indische buurt Amsterdam

De Indische Buurt is een wijk in het stadsdeel Oost van de gemeente Amsterdam, in de Nederlandse provincie Noord-Holland.

 

“ Opkomende Indische buurt in Amsterdam Oost, vlakbij het Javaplein met een grote bibliotheek, sportschool en de Coffee Company. Ook het bekende Badhuis en restaurant de Wilde Zwijnen zijn hier te vinden. In de Javastraat zijn vele winkels en café’s te vinden. Bioscoop en café Studio/K zit om de hoek. Op loopafstand bevindt het ruime en gezellige Flevopark. De Dappermarkt zit op 5 minuten fietsen! De Albert Heijn en Etos zijn op 2 minuten loopafstand. Station Muiderpoort is ook op loopafstand.  Voor de klussers: de Praxis zit om de hoek! ”
Bewoner buurt
“ Er zij veel leuke tenten in de buurt zoals: Wilde zwijnen, Studio K, Het badhuis en veel winkels op loopafstand. Het Flevopark is om de hoek en er zijn steeds meer cafés zoals Walter Woodbury Bar. ”
Bewoner buurt
“ Er zijn heel veel speelmogelijkheden voor kinderen: o.a. Uefa Voetbalplein, Johan Cruijfveld, Richard Kraijceck veld, Makassarspeelplein, Jeugdland. Flevopark met zwembad & sporthal ”
Bewoner Indische buurt
“ Voor de dagelijkse boodschappen kun je terecht op de gezellige Dappermarkt, de exotische buurt winkeltjes of bij één van de diverse supermarkten. ”
Bewoner Indische buurt
“ Het Flevopark is een mooi ruim opgezet park met een authentiek karakter gelegen aan het Nieuwe Diep. Perfect voor een moment stilte onder een schaduwrijke boom of een gezellige picknick. ”
Buurtbewoner
“ Doordat er steeds meer woningen in deze buurt door de woningbouwvereniging verkocht worden, wordt de buurt steeds gemêleerder. Er is een leuke mix van verschillende bevolkingsgroepen. ”
Buurtbewoner
“ Als je even wilt uitwaaien is er het Flevopark om de hoek! ”
Eigenaar Benkoelenstraat
“ Ik ging vaak een koffietje drinken bij de Coffee Company aan het Javaplein, dat is om de hoek! ”
Benkoelenstraat 43 eigenaar
VorigeVolgende

 

Luchtfoto Indische Buurt

Luchtfoto Indische Buurt

De naam van de grotendeels uit de vroege 20e eeuw daterende wijk is ontleend aan het feit dat de straatnamen vernoemd zijn naar eilanden en andere geografische begrippen in de vroegere kolonie Nederlands-Indië. De eerste straatnamen werden vernoemd in 1902. Soms werd voor de buurt ook de benaming Oost Indische Buurt gebruikt, zowel ter onderscheiding van de West Indische Buurt (een buurt bij het Surinameplein in Amsterdam-West), als in de verwijzing naar het gebied waar de straten hun namen aan danken: Nederlands Oost-Indië.

De Indische Buurt is onder te verdelen in twee delen: De Indische Buurt West en De Indische Buurt Oost. De Indische buurt is etnisch zeer divers; een hoog percentage van de inwoners is allochtoon en er worden naar schatting 100 talen gesproken.

De aanzet tot de wijk werd gegeven in de vroege 20e eeuw, onder invloed van de sterke bevolkingsgroei die Amsterdam daaraan voorafgaand had meegemaakt. De bouw van de wijk kwam goed op gang op de golf van economische groei die volgde op de voltooiing van het Noordzeekanaal in 1876 en de ingebruikname van het Merwedekanaal in 1892. De groei zette zich geruime tijd voort, met een onderbreking in de jaren 30 ten gevolge van de grote depressie. Totdat de spoorlijn bij het Muiderpoortstation op een dijklichaam werd gelegd, lag de Indische Buurt tot 1939 relatief geïsoleerd achter de spoorlijn. Vanaf de jaren 60 werd de Amsterdamse haven naar het westen verplaatst en werd de wijk een pure woonwijk.

Timorplein 1982

Timorplein 1982

Wil je in de Indische buurt een huis kopen?

Wij helpen je graag bij het kopen van een huis  of het  verkopen van een huis  in de Indische buurt te Amsterdam.

 

Buurt tips

TCS Marathon Amsterdam

Zondag 18 oktober 2015 lopen er 16.500 marathonlopers door de straten van Amsterdam. Het parcours is voor deze 40e editie…

LEES MEER

Sumatraplantsoen Amsterdam

Vooral het voetbalveld, een echte Cruijff court springt in het oog. In 2014 is het plantsoen gerenoveerd er zijn nieuwe…

LEES MEER

Jeugdland Amsterdam

Wat kan ik eigenlijk allemaal doen bij jeugdland. Nou, het volgende: Hutten bouwen, Pizza’s bakken, Voetballen, kanoën, voeren van de…

LEES MEER

‘T nieuwe diep

Op een schitterende plek in het Flevopark tussen twee waters in ligt dit voormalige gemaal (water van een lager naar…

LEES MEER

Tennisvereniging Tie-breakers

De Tie-breakers is een tennis vereniging met ruim 1000 junior- en seniorleden en ligt naast het Flevopark. De vereniging beschikt…

LEES MEER

Gerardus Majellakerk

Nu heet de kerk de NedPho-Koepel (Nederlands Philharmonisch Orkest) maar voorheen droeg het de naam Gerardus Majellakerk. (Kijk hier voor…

LEES MEER
ALLE BUURT TIPS