Overtoomse Sluis Amsterdam

De Overtoomse Sluis (brug nr. 199) is een brug over de Kostverlorenvaart in Amsterdam-West.

Overtoomse Sluis nu

Overtoomse Sluis nu

De brug verbindt de Overtoom met het Surinameplein en ligt op de grens tussen de voormalige stadsdelen Oud-West en De Baarsjes.

“ Over de locatie kan ik kort zijn: ideaal. De gezellige J.P. Heijestraat om de hoek, de Kinkerstraat niet veel verder en het Vondelpark op een steenworp afstand. Wij aten in de zomer vaak na ons werk in het Vondelpark. Daarbij fiets je zo de stad in en rij je even gemakkelijk met de auto de stad uit. Verschillende tramhaltes in de directe nabijheid en Station Lelylaan op fietsafstand bieden genoeg ov mogelijkheden. ”
Buurtbewoner
“ Ik ben gevallen voor de locatie, zo dicht bij het Vondelpark en heel makkelijk om bij de ring of de stations te komen (Lelylaan of Centraal) en in een heel gezellige buurt! ”
Bewoner buurt
“ Het Vondelpark wandel je zo in, maar ook het Rembrandtpark is lekker dicht bij. Je bent zo bij alle winkels en in de buurt is veel horeca er zijn heel veel leuke kroegjes (Figurantenbar, café Cremer, Parck etc) en lunch/ restaurantjes (Forno, Staring at Jacob, Toasty). Met de fiets ben je zo bij Paradiso. ”
Bewoner buurt
“ Hotspots: Natuurlijk het vondelpark, de ten kate markt, de vele leuke cafés en restaurantjes in de buurt (zoals golden brown bar, staring at jacob, LAB111, pizzabakkers en forno) en veel leuke winkeltjes op de JP Heijestraat (gesponnen suiker, johnny at the spot en de kookwinkel in mykitchen) en wijnwinkel Chabrol op de Overtoom waar regelmatig cursussen en proeverijen worden georganiseerd. ”
Buurtbewoner
“ Het vondelpark en de Jan Pieter Heijestraat waar je langs allerlei leuke winkeltjes naar de ten kate markt kunt lopen ”
Buurtbewoner
“ Zeker kindvriendelijk met genoeg speelpleintjes in de buurt en op loopafstand van het Vondelpark. Over het algemeen heel rustig. Het voelt als een dorp middenin de stad. ”
Buurtbewoner
“ Het gezellige 'dorpsgevoel' op loopafstand van het Leidseplein is super. Deze buurt is voorzien van alle gemakken en leuke dingen die een stad als Amsterdam te bieden heeft. Daarnaast zijn er veel kleine ondernemers. Het feit dat zij je herkennen en dat het contact met hen heel leuk is, draagt ook bij aan dat dorpsgevoel. Dat maakt het een hele knusse buurt. ”
Buurtbewoner
“ De buurt, de vele winkels, gezellige kroegjes en restaurants. Het Vondelpark, de Jordaan en het Leidseplein zijn allen heel dichtbij. ”
Bewoner buurt
“ In de JP Heijestraat en de Kinkerstraat zitten diverse winkels, restaurants en barretjes. De Ten Katestraat is een zijstraat van de Kinkerstraat, waar dagelijks een dagmarkt is. Hotspots zijn de Golden Brown Bar, cafe Frieda, Coffee Plaza, restaurant Forno, het Vondelpark, de Overtoom (diverse (woon)winkels, cafe's en restaurants) en de Ten Katemarkt. ”
Bewoner buurt
VorigeVolgende

De huidige brug werd in 1948 gebouwd als een basculebrug. Sinds 1971 rijdt tramlijn 1 over de brug. De brug is genoemd naar de Overtoom en de Overtoomse sluis die zich hier vroeger bevonden. Op de huidige brug is nog een sculptuur te vinden dat hieraan herinnert.

De eigenlijke overtoom, die hier lag sinds de 14e eeuw en de scheiding vormde tussen boezem van het Hoogheemraadschap van Rijnland en die van Amstelland, werd in 1808 door een schutsluis vervangen, de Overtoomse Sluis.

Overhaal bij Overtoomse Sluis

Overhaal bij Overtoomse Sluis

Over de sluis lag in het verlengde van de latere Andreas Schelfhoutstraat een ophaalbrug die Amstelveenseweg en de Sloterkade met elkaar verbond. De houten ophaalbrug werd omstreeks 1900 door een ijzeren brug vervangen. In 1925 werd deze op zijn beurt weer vervangen door een ophaalbrug die iets noordelijker kwam te liggen en zo een verbinding ging vormen naar het toen nieuw aangelegde Surinameplein. In 1948 kwam op de plaats van die brug de huidige basculebrug te liggen. Hierover werden ook tramrails gelegd, die tot 1971 uitsluitend voor remiseritten werden gebruikt.

De naam van Amsterdamse straat de Overtoom is afgeleid van de Overtoomse Vaart, de in 1904 gedempte vaart naar de overtoom bij de Schinkel.

Overhaal bij Overtoomse Sluis

Overhaal bij Overtoomse Sluis

Wij helpen je graag bij het kopen van een huis of het verkopen van een huis in de Overtoomse Sluis buurt te Amsterdam.

Buurt tips

Amsterdamse School

De Amsterdamse School is een bepaalde stijl die gebruikt wordt in de bouwkunst en is te herkennen aan de expressieve…

LEES MEER

Vondelpark

 

LEES MEER

Autopon gebouw

Het Autopon gebouw (1961) is een brutalistisch woon- en garagegebouw, ontworpen door Commer de Geus en Ben (J.B.) Ingwersen. Dit…

LEES MEER

Verdwenen ‘buurtwinkels’ op de Overtoom.

1957-1995 was de tijd dat ik bijna dagelijks in Oud-West vertoefde voor mijn werk als onderhoudstimmerman. Voor de uitvoering van…

LEES MEER

Hoe is de Overtoom aan zijn naam gekomen?

De tegenwoordige Overtoom heette oorspronkelijk Heilige Weg en het kanaal dat men er later langs aangelegde, de in 1902/1903 gedempte…

LEES MEER
ALLE BUURT TIPS