Starters

Een starterswoning kopen in Amsterdam

Ben je starter op de woningmarkt en op zoek naar je eerste koophuis? Spannend! TipAmsterdam helpt je op een rijtje te zetten wat de mogelijkheden zijn voor jou.

Interesse? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

Op zoek naar de starterswoning die bij je past

Hoeveel kan ik lenen?

Voordat je een huis koopt, is het verstandig om uit te zoeken hoeveel je kunt lenen en onder welke condities. Je bank of een hypotheekadviseur kan je dit haarfijn uitleggen.
Daarnaast is het belangrijk om goed te kijken wat je inkomsten en uitgaven zullen zijn. Bijvoorbeeld met dit schema van het NIBUD.

Huis huren of kopen?

Bekijk ook of het in jouw situatie verstandig is om te huren of kopen. Vergelijk je huurtarief met een hypotheektarief met deze rekentool.

Samen met Tip Amsterdam Makelaar op zoek

Met deze kennis ga je samen met TipAmsterdam makelaar op zoek naar het huis dat het beste bij je past. Wij helpen je op weg naar je droomhuis in je favoriete buurt!

Voordelen bij een starterswoning in Amsterdam

  • Nationale Hypotheek Garantie (NHG): Garantie dat NHG onder bepaalde omstandigheden je maandelijkse hypotheeklasten overneemt als je die niet meer kunt betalen. Om in aanmerking te komen, moet je voldoen aan een aantal voorwaarden.
  • Starterslening: koop je eerste huis met subsidie! Bereken hoeveel voordeel je hebt bij deze subsidieregeling voor starters en bekijk het Informatieblad Starterslening van de Gemeente Amsterdam.
  • Hypotheekrenteaftrek: voor jou als starter is dit een belangrijk voordeel. De hypotheekrente die je betaalt voor je huis mag van je belastbaar inkomen worden afgetrokken. Hierdoor betaal je belasting over een lager deel van je inkomen. Op dit moment wordt de hypotheekrente voor gemiddeld 40% vergoed (afhankelijk van de belastingschijf waar je onder valt).
  • Lagere huizenprijzen: ongunstig voor huiseigenaren en banken, maar voor starters is het goed nieuws. Sinds augustus 2008 zijn de huizenprijzen met ruim 10% gedaald. De prijs voor een huis is nu ongeveer gelijk aan die in 2006. Daarnaast is je besteedbare inkomen hoger dan zes jaar geleden en is de hypotheekrente laag.

Nieuwe hypotheekregels vanaf 1 januari 2013

Wat zijn de belangrijkste veranderingen en wat betekent dit voor jou:

  • Tussen 2013 en 2018 verlaagt de overheid de Loan-to-Value stapsgewijs naar 100% (inclusief overdrachtsbelasting). Dit betekent dus dat je vanaf 2018 geen hogere hypotheek meer kan krijgen dan de waarde van het huis. De overheid doet dit stapsgewijs om starters tegemoet te komen en huizenkopers tijd te geven om te sparen. Een hogere lening blijft wel mogelijk na verbouwing of energiebesparende investeringen.
  • Maximaal 50% aflos vrije hypotheek; de andere 50% moet je aflossen.
  • Hypotheekrenteaftrek is alleen nog mogelijk bij hypotheken die gedurende de looptijd volledig en annuïtair worden afgelost.
  • Belastingmaatregelen vanaf 2013, bekijk deze infographic van de rijksoverheid.
  • Grensbedrag Nationale Hypotheek Garantie (NHG) wordt verlaagd: nu is de grens € 265.000,- en vanaf 1 juli 2015 gaat deze naar: € 245.000,- en na 1 juli 2016 naar € 225.000,-

>> Lees meer over de Nieuwe hypotheekregels

Handige links